Miten voi parantaa työoloja etätöissä

Tänä päivänä moni tekee töitä kotoa käsin. Erityisesti IT-alan työt ovat sellaisia, että moni voi työskennellä kotitoimistolla, sillä töiden tekoon tarvitaan vain nopea nettiyhteys ja tietokone. Sillä ei ole kauheasti väliä, että istuuko työntekijä isossa toimistorakennuksessa oman pöytänsä ääressä, vai onko hän vaikkapa omalla takapihallaan nojatuolissa. Pääasia on, että työt tulevat tehdyksi.

Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi sitä, että myös kotona työskennellessä tulisi huomioida ergonomiaa ja sitä että työskentely olisi mukavaa. Töitä ei siis missään nimessä kannata tehdä keikkuvan pöydän ääressä rikkinäisellä tuolilla. Miten ergonomiaa ja työoloja voisi huomioida hyvin kotitoimistolla? Jos kiinnostuit aiheesta, niin lue tästä artikkelista eteenpäin. Annamme hyviä vinkkejä siihen, miten laitat kotitoimistosi kuntoon.

Miten parantaa kotitoimiston työoloja?

Kun työskentelee kotona tietokoneella, niin ergonomiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Olisi hyvä, että sinulla olisi erillinen työpöytä kotonasi, sillä esimerkiksi keittiön pöydän ääressä tulee helposti istuttua väärässä asennossa. Aina parempi jos työpöytä on säädettävä, jolloin saat tarvittaessa nostettua sen yläasentoon ja voit työskennellä seisoma-asennossa. Päivän aikana olisikin hyvä vaihdella pöydän asentoa, jotta voi työskennellä osan päivästä istuma-asennossa ja osan päivästä seisaallaan.

Työtuoliin kannattaa myös panostaa, sillä jos istuimena on vanha ja rikkinäinen jakkara, saatat saada itsellesi helpolla selkäkipua. Pehmustettu tuoli, jossa on selkänoja, toimii vallan mainiosti.

Kun työskentelee kotoa käsin, niin on vaarana, että työpäivän aikana alkaa tekemään kaikkea muuta kuin töitä. Tiskit pitäisi laittaa ja pyykit odottavat kuivumaan laittamista. Lisäksi pitäisi ottaa imurillakin. Kotitöiden lista on yleensä pitkä ja kun on päivän kotona, niin voi helposti alkaa tekemään kotitöitä ihan huomaamatta. Jos sinulla on käytössäsi työhuone, niin se auttaa töiden teossa. Silloin voi ikään kuin mennä työpaikalle kun menee työhuoneeseen. Siellä tehdään sitten töitä vaikkapa lounaaseen asti ja lounas käydään syömässä keittiössä tai jopa jossain lounasravintolassa. Sen jälkeen palataan työpaikalle, eli työhuoneeseen. Kun päivän työt on tehty, voi sitten lähteä työhuoneesta ja elää normaalia arkea kotona, eivätkä työasiat ole näkyvissä.